Takajärven päiväkoti, nuorisotalo ja koulu, Kemi

Vanhat Defa-valaisimet saivat uuden led-yksikön

Asiakas hyödyt korvattaessa elohopeahöyrytekniikka Valopaan led-vaihtoyksiköllä

  • Vanhan valaisimen runko hyödynnettiin, ei tarvetta valaisintyypin aiheuttamille rakennustöille
  • helppo ja nopea asennus - vie saman ajan kuin lampun vaihto
  • nopea takaisinmaksuaika; energiatehokkuus (50W--> 11W), vähäinen huoltotarve ja pitkä käyttöikä

Takajärven alueella Kemissä sijaitsevan päiväkodin, nuorisotalon ja koulun ulkotiloja ovat pitkään valaisseet seiniin ja katoksiin sijoitetut Defa-valaisimet, joiden valonlähteinä ovat olleet elohopeahöyrylamput. Vuoden 2012 kesällä Kemin kaupunki uusi näiden kiinteistöjen valaistuksen: Defa-valaisimiin asennettiin elohopeahöyrylamppujen tilalle Valopaan valmistamat led-yksiköt.

Kemin kaupungin tilapalvelussa työskentelevä sähköistysvastaava Kari Pelo kertoo, että kaupunki pyrkii hiljalleen korvaamaan elohopeahöyrylamput muilla ratkaisuilla. Syynä on EU-direktiivi, joka kieltää niiden valmistamisen vuoden 2015 jälkeen.

´Led-valaisimien hyvä energiatehokkuus, vähäinen huoltotarve ja pitkä käyttöikä tekevät niistä houkuttelevan korvaajan elohopeahöyrylampuille´, hän toteaa.

Nyt toteutettu led-yksiköiden asennus Takajärven alueelle säästää laskelmien mukaan sähköä noin 2 000 euron edestä vuodessa.

Takajärven kohteisiin Valopaa toimitti kaikkiaan yhdeksänkymmentä led-yksikköä. Kysymyksessä oli niin sanottu retrofit-ratkaisu – Valopaa on erityisesti suunnitellut yksiköt asennettavaksi vanhoihin Defa-valaisimiin ja kiinnitettäväksi niiden runkoihin. Defa-valaisimia käytetään Suomessa erittäin yleisesti.

´Valopaan kehittämä ratkaisu, joka mahdollistaa led-yksiköiden vaihtamisen suoraan vanhaan valaisinrunkoon, tekee niiden asentamisen helpoksi ja nopeaksi´, kiittelee Kari Pelo.

´Valopaan led-yksiköt
ovat asennettavuudeltaan
erittäin hyvät´

Pelon näkemyksen vahvistaa Takajärven kohteissa asennuksesta vastanneen Arctic Sähkö Ky:n Tommi Tarvainen.

´Valopaan led-yksiköt ovat asennettavuudeltaan erittäin hyvät. Tässä tapauksessa eniten aikaa vei vanhojen kalusteiden purkaminen Defa-rungon sisältä. Kun sen sai tehtyä, ei uuden led-yksikön asentaminen kestänyt kuin pari minuuttia. Ne sujahtivat paikoilleen kätevästi´, hän huomauttaa.

Takajärvelle asennetut led-valaisimet ovat sähköistysvastaava Kari Pelon mukaan toimineet täysin moitteettomasti. Kemissä Valopaan led-valaisimista on hyviä kokemuksia myös muualta. Karihaaran koululla on kokeilumielessä ja hyvällä menestyksellä käytetty led-valaisimia jo yli vuoden ajan.

Tilaaja: Kemin kaupunki
Kohde: Takajärven päiväkoti, nuorisotalo ja koulu
Valaisimet: DEFA Neptune 001 ristikolla ja puolivarjostimella
Led-yksiköt: VP9202 M1 V9C, 4100K, 11W
Urakoitsija: Arctic Sähkö Ky