Torpparinmäen peruskoulu, Helsinki

Koulun pihalle kestävä ja energiatehokas valaistus

Asiakashyödyt

  • Hyvä ilkivallan kestoisuus alentaa olennaisesti ylläpitokustannuksia.
  • Energiatehokkuus parani  70-80% osin led-teknologian ansiosta, mutta etenkin tarkoituksenmukaisen optiikan ja valonjaon ansiosta.  
  

Helsinkiläisen Torpparinmäen peruskoulun piha-aluetta valaisee nelisenkymmentä valonheitintä, jotka ovat korkeiden pylväiden päissä. Vuoden 2010 aikana aiemmin käytössä olleiden monimetallivalonheittimien tilalle asennettiin Valopaan led-valaisimet. Uudella ratkaisulla haluttiin vähentää valaisinten huolto- ja vaihtotarvetta sekä säästää energiaa. Molemmat tavoitteet myös saavutettiin.

Tekninen isännöitsijä Tapio Valonen Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksesta kertoo, että monimetallivalonheittimiä jouduttiin uusimaan jatkuvasti. Tämä oli kallista ja vaivalloista, koska valopylväät ovat niin korkeat, että työssä täytyi aina käyttää apuna henkilönosturia. Monimetallivalaistus kulutti myös runsaasti sähköä, mikä sopi huonosti Helsingin kaupungin tavoitteeseen vähentää vuosittain jokaisessa kiinteistössään energian kulutusta kahdella prosentilla.

Torpparinmäen peruskoulun huollosta vastaavan Sanerkas Oy:n työnjohtaja Keijo Kasurinen sanoo laskeneensa kerran, että vain puolet monimetallilampuista paloi. Hän päätyikin yhdessä isännöitsijä Valosen kanssa kokeilemaan koulun pihalla Valopaan led-valaisimia.

´Uudet valaisimet asennettiin kahdessa erässä – ensin kymmenkunta kappaletta vuoden 2010 keväällä ja loput saman vuoden syksyllä. Led-valaisimet ovat pysyneet ehjinä, eikä niitä ole tarvinnut kulkea vaihtamassa´, toteaa Kasurinen.

Myös valaistukseen tarvittavan energian määrä on pienentynyt oleellisesti, sillä led-teknologia tarjoaa riittävän kirkkaan valaistuksen vain murto-osalla monimetallien vaatimasta tehosta. 250- ja 70-wattiset monimetallilamput on korvattu 55- ja 22-wattisilla ledeillä.

´Haimme yhdessä Valopaan kanssa kirkkaudeltaan ja valokuvioltaan tähän kohteeseen sopivaa valaistusta. Oikea ratkaisu löytyi ja on toiminut hyvin´, huomauttaa isännöitsijä Valonen.

Torpparinmäen peruskoulun modernia arkkitehtuuria edustava päärakennus on valmistunut vuonna 1999, jolloin koulu myös aloitti toimintansa. Koulussa on 1.-9. luokilla oppilaita yhteensä noin 380.

Torpparinmäen peruskoulu, piha-alueen valaistus
Valaisimet: Valopaan VP3311 M6 (55 W) ja VP3311 M2 (22W)
Urakoitsija: Sanerkas Oy
Isännöinti: Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, tilakeskus