Raatin stadionin muuri, Oulu

Valaistuksella betonimuurista kauniin elävä

Asiakashyödyt

  • Asiakkaan tarpeen huomioiva tuote
  • Visuaalisesti näyttävä elämys
  • Puhdas valkoinen valaistus, ei värivirheitä, eikä -poikkeamina, vaikka valoa on kontrolloitu optiikalla voimakkaasti kohti muuria. Tarkka ledien binnaus.
  • Elinkaariedullisuus; erittäin energiatehokas hyvän optiikan ansiosta, pitkä käyttöikä, vähäinen huollon tarve.
 


Oululaisen Raatin stadionin peruskorjaajia odotti ison remontin aikana pieni yllätys. Korjauksen yhteydessä stadionia kiertämään oli rakennettu näyttävä muuri, joka oli tarkoitus valaista erityisten ilkivaltaa kestävien loistevalaisimien avulla. Näiden niin sanottujen muurivalaisimien valmistus oli kuitenkin lopetettu. Edessä oli toisenlaisen ratkaisun hakeminen.

Vastaus löytyi Valopaa Oy:n led-valaisimista. Peruskorjauksessa mukana ollut Lemminkäinen Talotekniikka Oy:n asennuspäällikkö Jouko Hakala oli nähnyt led-pohjaista ratkaisua käytettävän korostusvalaistuksessa ja ehdotti sellaisen kokeilemista myös Raatissa. Hän otti yhteyttä Valopaahan ja kysyi yrityksen valmiutta rakentaa led-valaistus tähän kohteeseen.

´Led-valaisimien käyttäminen vaati räätälöintiä muun muassa siksi, että johdotus valaisimet ketjuttamalla säästi turhia rasiointeja´, toteaa Hakala.

Eräänä pimeänä iltana ryhmä peruskorjauksessa mukana olleita kokoontui Raatin muurin kupeeseen vertailemaan Valopaan led-valaisinta sekä loisteputkeen perustuvaan ratkaisua. Mukana olivat Valopaan edustajien lisäksi sähkösuunnittelija, rakennuttajan edustaja sekä asennuspäällikkö Hakala. Kokeiluryhmä myös valokuvasi valaistua muuria.

´…elävän näköistä valko-
betonipintaa ja puhdasta valoa´

Koeasennus osoitti Valopaan led-valaisimen sopivan mainiosti Raatin muurin valaisemiseen.

´Se tuotti elävän näköistä valkobetonipintaa ja puhdasta valoa. Loisteputken valo pakkasputkella ei tuonut muurin sileää betonipintaa niin hyvin esille. Led-valaisimet säästävät myös merkittävästi energiaa. Alkuperäisen valaisimen ottoteho oli 36 wattia, kun taas led-valaisimen teho on 11 wattia. Lisäksi valaisimet johdotettiin niin, että pienillä ohjausjärjestelyillä on mahdollista polttaa niistä vain joka toista´, selvittää Hakala.

Muuriin on asennettu 180 Valopaan led-valaisinta. Valaisimet ovat muurin yläosassa olevassa lipassa, josta ne antavat valoa alaspäin. Periaatteessa valaistuksen olisi voinut toteuttaa esimerkiksi erillisiin pylväisiin asennettujen valaisimien avulla, mutta stadionin sivuitse kulkevan pyörä- ja kävelyliikenteen vuoksi ylimääräisiä rakennelmia haluttiin välttää.

Muurin valaistuksen avulla halutaan luoda visuaalisesti näyttävä elämys ja myös torjua betonipinnan jäämistä synkän harmaaksi pimeään aikaan. Tässä on onnistuttu erinomaisesti, sillä vilkkaasti liikennöityjen Tuiran siltojen varrella sijaitsevan stadionin muuri korostuu ja nousee nyt hienosti esille. Peruskorjatun urheilualueen valaistuksen ja viihtyisyyden eteen on muutenkin nähty paljon vaivaa.

Kohde: Raatin stadionin muuri
Valaisimet: Valopaa Oy:n VP2231 M1 led-valaisimet
Urakoitsija: Lemminkäinen Talotekniikka Oy
Suunnittelija: Arkins Suunnittelu Oy