Kuopion lentoaseman maantien kallioleikkaus

Valaistu kallioleikkaus tuo elämyksiä

Asiakashyödyt

  • miellyttävä elämyksellinen valaistus
  • valkoista hyvin hallittua valonjakoa (linssi kohdistaa valoa halutusti)
  • elinkaariedullisuus; energiatehokkuus, kestävyys, tärinäkestoisuus, pitkäikäisyys
   


Kuopion lentoasemalle johtava maantie 562 valmistui vuoden 2011 lokakuussa. Uusi tie kulkee komean kallioleikkauksen ohi. Erityisen vaikuttavalta leikkaus näyttää pimeällä – hienosti valaistuna. Kallioleikkauksen valaisu on osa isompaa tiemaiseman kehittämisprojektia tiejaksolla Kuopion lentoasema - Kuopio - Matkus. Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös muun muassa lentoaseman kiertoliittymän taideteos Hallittuja silmukoita.

Liikenneviraston projektipäällikön Hannu Nurmen mukaan tavoitteena on tuottaa miellyttäviä elämyksiä ja jättää Kuopiossa käyville mukava muistikuva kaupungista.

´Kallioleikkauksen valaisu ja yleensäkin lentoaseman ympäristön kohentaminen ovat mielestäni onnistuneet oikein hyvin´, hän kiittelee.

Maisemavalaistuksen on suunnitellut LITE-designsin valaistussuunnittelija Ari Tiilikainen ja se on toteutettu Valopaan led-valaisimilla. Tiilikainen sanoo päätyneensä Valopaan valaisimiin niiden kestävyyden vuoksi. Valaisimet ovat pitkäikäisiä ja niiden huoltotarve on erittäin vähäinen. Tämä on tärkeää, koska valaisimet jouduttiin sijoittamaan pitkien erikoisvarsien päähän ja muutenkin hankalasti saavutettaviin paikkoihin.

´Halusimme varmat valolähteet, joita ei tarvitse juosta huoltamassa ja korjaamassa´, hän kiteyttää.

Led-tekniikka tuo myös monia muita etuja: Se mahdollistaa pienten ja huomaamattomien valaisimien rakentamisen. Linssillä varustetun led-valolähteen hyötysuhde on lisäksi hyvä verrattuna perinteiseen lamppu-heijastin kokonaisuuteen. Valaisimet ovat myös tärinänsietokyvyltään hyviä ja niillä voi tuottaa helposti eri sävyistä valoa.

Tähän kohteeseen Tiilikainen kaipasi jyrkkää ja kylmän valkoista valoa kontrastiksi kadun keltaiselle suurpainenatriumlamppuvalaistukselle. Monimetalli- ja led-valaisimien hintaero on viime aikoina tasoittunut niin paljon – etenkin kun otetaan huomioon jälkimmäisten pitkäikäisyys ja energiatehokkuus – että suunnittelijan mielestä ledien valinta oli täysin perusteltu.

Ari Tiilikainen halusi valaistuksen tuovan esille kallion rosoisuuden ja pinnan syvyyserot.

´Tämän vuoksi valo ei saa tulla suoraan edestä, vaan suunnan pitää olla joko alhaalta ylös tai ylhäältä alas. Alhaalta ylös -vaihtoehdon hylkäsin lähinnä siksi, että siitä väkisin karkaa jonkin verran valosaastetta taivaalle. Varsinkin lentokentän läheisyydessä tätä on syytä välttää. Ylhäältä alas -ratkaisu oli paras, mutta sen toteuttaminen vaati valolähteiden sijoittamista varsien päähän roikkumaan kallion yläpuolelle´, kertoo Tiilikainen.

Hanke: Kuopion lentoaseman maantien parantaminen (osa Vt 5 Kallansillat -hanketta)
Tilaaja: Liikennevirasto
Pääurakoitsija: Destia
Valaistussuunnittelu: LITE-designs
Sähkösuunnittelu ja sähköurakointi: Voimatel
Led-valaisimet: Valopaa
Erikoisvarsirakenne / kalliokiinnike: Toivalan Metalli