Jätkänkynttilänsilta, Rovaniemi

Jätkänkynttilä palaa entistä kirkkaammin

Asiakashyödyt

  • Asiakkaan tarpeeseen räätälöity tuote
  • Nopea asennettavuus; hyödynnetty vanhan valaisimen kiinnitys- ja sähkönsyöttötavat
  • Elinkaariedullisuus; energiatehokkuus (50W –> 11W), pitkä käyttöikä, vähäinen huollon tarve 
  

Tunnettu Jätkänkynttilän silta Rovaniemellä sai vuoden 2011 syksyllä osittain uuden valaistuksen. Sillan reunapalkkeihin asennettiin Valopaa Oy:n led-valaisimet korvaamaan vanhat HQL-valaisimet. Nyt Jatkänkynttilä – joka valmistuessaan vuonna 1989 oli Suomen ensimmäinen vinoköysisilta – näyttää entistäkin upeammalta ja nousee komeasti esiin ympäristöstään.

Valaistuksen uusiminen ei tosin johtunut niinkään esteettisten elämysten tavoittelusta, vaan paljon arkisemmasta syystä. Lapin Ely-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueella työskentelevä insinööri Risto Teppo kertoo, että EU-direktiivi kieltää reunapalkissa olleet HQL- eli elohopeahöyryvalaisimet vuoden 2015 keväästä alkaen. Syynä tähän on energian säästö. Tämän vuoksi HQL-valaisimia on myös Lapin Ely-keskuksen alueella ryhdytty asteittain korvaamaan eri kohteissa.

“Jätkänkynttilän kohdalla tuli sitten sellainen ajatus, että voitaisiin kokeilla jotain uutta ratkaisua ja päädyimme led-valaisimiin”, hän sanoo.

´…Valopaa pystyi
räätälöimään uudet
valaisimet´

Vaihtourakan kohteena olevat valaisimet ovat melko vaikeasti saavutettavassa paikassa sillan ulkoreunan palkissa. Niiden huoltaminen ja vaihtaminen vaatii aina nostokoria, jonka avulla huoltotöitä tekevä lasketaan kaiteen ulkopuolelle valaisimen ääreen. Led-valaisimet valittiin nimenomaan siksi, että ne ovat pitkäikäisiä ja käyttövarmoja, mikä puolestaan vähentää huoltotarvetta.

Urakoitsijana Jätkänkynttilän valaistusremontissa toimi Suomen Sähkörakennus Oy. Yhtiön toimitusjohtaja Marko Rantamölö kiittelee, että Valopaa pystyi räätälöimään uudet valaisimet sellaisiksi, että ne pystyttiin asentamaan samoille jalustoille kuin alkuperäiset. Tämä helpotti remonttia merkittävästi. Valopaa myös suunnitteli valotehon ja valaistuksen muodon.

“Vaihdettavia valaisimia oli kaikkiaan 152 kappaletta. Aikaa koko projektissa meni noin seitsemän työpäivää. Työ tehtiin lokakuun loppupuolella. Minun mielestäni lopputulos on kaiken kaikkiaan hyvä”, arvioi Rantamölö.

Myös Ely-keskuksen Risto Teppo on tyytyväinen valaistusremontin tuloksiin. Energian säästämisessä – joka oli perimmäinen syy remontin tekemiseen – led-valaisimet ovat hyviä. Jätkänkynttilän ulkopalkin alkuperäiset valaisimet olivat teholtaan 50 wattia. Nyt aikaisempaa näyttävämpi valaistus on toteutettu 11 watin led-valaisimilla.

Hanke: Jätkänkynttilän valaistuksen uusiminen
Tilaaja: Lapin Ely-keskus
Urakoitsija: Suomen Sähkörakennus Oy
Valaisimet: Valopaa Oy