Orion lääketehtaan ulkovalaistus, Turku

Vanhat Cupola-valaisimet saivat sisälleen led-moduulit

Asiakashyödyt

  • Hyödynnettiin vanhojen valaisimien rungot ja ulkomuoto
  • Energiatehokkuus parani noin 65%  kun vanha elohopeahöyryrakenne korvattiin Valopaan led-yksiköllä
  • Paransi asiakkaan ympäristömyöteisyysimagoa; energiatehokkuus ja vanhan rakenteen jatkettu elinikä
  • Helppo ja nopea asennus - lampun vaihtotyömäärällä vaihtui koko tekniikka
  

Orionin lääketehtaan ulkoalueen valaistus Turussa nykyaikaistettiin vuoden 2012 tammikuussa. Poikkeuksellista hankkeessa oli, että valaisimien kuoret, ulkoasu ja valaistuksen koko infrastruktuuri säilytettiin ennallaan. Tämä oli mahdollista, koska tehdasalueella pitkään palvelleiden kupolin muotoisten Cupola-valaisimien sisälle sovitettiin Valopaan led-moduulit.

Turun lääketehtaan valaistuksen uusimisen taustalla oli monia syitä. Tehtaan käytön ja sähkötöiden valvoja Veikko Lehtimäki Orionilta korostaa, että yhtiö haluaa kaikin tavoin toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

´Tähän ajattelutapaan valaistuksen toteuttaminen sähköä säästävällä led-teknologialla sopi erinomaisesti´, hän toteaa.

Aikaisemmin Turun tehdasalueen Cupola-valaisimien sisällä oli elohopeahöyrylamput. Energiatehottomien elohopeahöyrylamppujen valmistus päättyy EU:n määräysten mukaan viimeistään vuonna 2015. Lehtimäki sanookin, että tämän vuoksi alueen valaisimille olisi lähivuosina joka tapauksessa pitänyt tehdä jotakin.

´…ledien asentaminen Cupola-valaisimiin
sujui ongelmitta´

Lääketehtaan ulkoalueella on kaikkiaan 87 valaisinta. Niistä 54:ssä oli 250 watin ja 33:ssa 125 watin elohopeahöyrylamppu. Näiden tilalle asennettiin teholtaan 75 watin ja 39 watin suuruiset led-valaisimet. Laskelmien mukaan ulkoalueen led-valaisimet tuovat elinkaarensa aikana perinteisiin valaisimiin verrattuna merkittävät säästöt.

Kokemukset uudesta led-teknologiasta vanhojen Cupola-valaisimien sisällä ovat Veikko Lehtimäen mukaan erittäin myönteiset.

´Paljon pienemmällä sähkön kulutuksella saamme aivan yhtä paljon valoa. Myös valonjakauma on hyvin onnistunut. Lisäksi ledien asentaminen Cupola-valaisimiin sujui ongelmitta´, hän kiittelee.

Orion ryhtyi valmistelemaan tehdasalueensa valaistuksen uusimista vuoden 2011 syksyllä. Tässä yhteydessä alueelle rakennettiin koevalaisin, jonka avulla tutkittiin, miltä lopputulos tulisi näyttämään. Lisäksi Valopaa paransi sen avulla valaisinten suojausta ja asennusystävällisyyttä.

Hanke: Orionin Turun lääketehtaan ulkovalojen nykyaikaistaminen
Tilaaja: Orion
Urakoitsija: Saipu Oy
Valaisimet: Valopaa Oy

Orion on suomalainen lääkkeiden ja diagnostisten testien kehittäjä – hyvinvoinnin rakentaja, joka toimii maailmanlaajuisesti. Orion kehittää, valmistaa ja markkinoi ihmis- ja eläinlääkkeitä, lääkkeiden vaikuttavia aineita sekä diagnostisia testejä. Yhtiö panostaa jatkuvasti uusien lääkkeiden sekä hoitotapojen tutkimiseen ja kehittämiseen. Lääketutkimuksen ydinterapia-alueita ovat keskushermostolääkkeet, syöpä- ja tehohoitolääkkeet sekä inhaloitavat Easyhaler® -keuhkolääkkeet.

Orionin liikevaihto vuonna 2011 oli 918 miljoonaa euroa, ja yhtiö työllisti vuoden lopussa noin 3 400 henkilöä.