Oulun lentoaseman pysäköintialue, Oulunsalo

Lentoaseman parkkialue sai laadukkaan ja valkoisen led-valon

Asiakas hyödyt

  • Hyvää valkoista valoa
  • Elinkaarikustannustehokkuutta; energiatehokkuus,pitkä käyttöikä
  • Kokemusta led-tekniikasta 


Lentoasemia ylläpitävä Finavia Oyj pyrkii toiminnassaan jatkuvasti parempaan energiatehokkuuteen. Yksi osa tätä työtä on hakea uusia ja entistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja lentoasemien ja niiden ympäristöjen ulkovalaistukseen. Lentoasemien pysäköintialueilla on esimerkiksi käytössä vielä varsin paljon elohopealamppuja, joiden myynti kielletään EU-alueella niiden heikon energiatehokkuuden vuoksi syksyllä 2015.

Oulun lentoaseman korjaus- ja laajennustöiden yhteydessä uusittiin myös sen pysäköintialueita ja niiden valaistusta. Aivan terminaalirakennuksen edessä olevan P1-parkkialueen valaisuun Finavia valitsi Valopaan led-valaisimet. Käyttöön ne otettiin vuoden 2010 lopussa.

Ledien käytölle Oulun lentoasemalla on useita syitä. Finavian sähköinsinööri Oskari Moisio sanoo, että yritys haluaa kulkea teknologisen kehityksen kärkijoukossa – ja tämä koskee myös valaistusta. Siksi se pitää tärkeänä tutustumista led-teknologiaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

´Meillä on ollut käytössä yksittäisiä led-valaisimia, mutta halusimme kokemusta isomman kokonaisuuden valaisemisesta ledeillä´, hän kertoo.

Oulun lentoaseman P1-parkkialue on Moision mielestä tähän tarkoitukseen kaikin puolin erittäin sopivia.

´Alue ei ole liian suuri eikä liian pieni, vaan juuri oikean kokoinen pilottikohteeksi. Lisäksi led-valot sopivat hyvin teknologiakaupunkina tunnetun Oulun lentoasemalle. On myös mainiota, että valaistuksen toteuttajaksi löytyi paikallinen yritys ´, hän sanoo.

Finavia haluaa paitsi energiaa säästäviä myös laadukkaita ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Moision mukaan lentoaseman parkkipaikalle on saatu korkeatasoista ja väriltään valkoista valaistusta – aivan kuten toivottiinkin. Oma painoarvonsa on myös sillä, että Valopaa pystyi esittämään ratkaisun koko elinkaarta koskevat kustannuslaskelmat, jotka osoittivat ledien pienten ylläpitokulujen korvaavan hieman kalliimman alkuinvestoinnin.

Finavian käytössä eri puolilla maata on periaatteessa kaikkia valaisinteknologioita kuten elohopealamppuja, monimetalli- ja natriumvalaisimia sekä led-valoja. Tulevina vuosina erilaisten ulkotilojen kuten pysäköintialueiden valaistuksessa on remonttitarpeita eri lentoasemilla jo pelkästään elohopealamppujen kieltämisen takia.

´Seuraamme valaistusteknologian kehitystä. Kun remontteja tulee eteen, teemme valaistukseen liittyviä ratkaisuja tapauskohtaisesti. Ledit ovat ilman muuta yksi vaihtoehto´, Moisio arvioi.

Oulun lentoasema, P1-pysäköintialueen valaistus
Valaisimet: Valopaan VP1302 M6 55W ja VP1302 M6+M6 110W