Pudasjärven kirkko ja hautausmaa

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden valaistus

Asiakasedut

  • Rauhallisen ja turvallisen tunnelman saavutaminen
  • Alueen tyyliin sopivat valaisimet
  • Energiatehokas valaistus

Pudasjärven kirkko, kellotapuli ja hautausmaa pitkine hirsiaitoineen muodostavat hienon ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden, jonka valaistus uusittiin perusteellisesti vuoden 2013 aikana. Alueen valaistus oli aikaisemmin vaatimaton ja perustui elohopeahöyrylamppuihin. Nyt valoa tuovat Valopaa Oy:n led-valaisimet.

Talouspäällikkö Maire Puhakka Pudasjärven seurakunnasta kertoo, että tavoitteena oli paitsi parantaa valaistuksen laatua myös kohentaa sen energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Uusi valaistus sytytettiin ensimmäisen kerran Valon juhlassa vuoden 2013 lokakuun lopulla. ´Valaistus on saanut tavattoman hyvää palautetta. Seurakuntalaiset ja kaikki alueella vierailleet ovat pitäneet sitä erittäin onnistuneena´, hän toteaa.

Valaistuksen on suunnitellut arkkitehti, valaistussuunnittelija Henrika Pihlajaniemi Arkkitehdit m3 Oy:stä. Puhakka myöntää, että aluksi Pihlajaniemen ehdotus led-valaistuksen tuomisesta vanhalle ja arvokkaalle alueelle arvelutti. Pian kuitenkin selvisi, että led-valaistus istuu vaativaan ympäristöönsä hienosti.

´… led-valaistus
istuu vaativaan
ympäristöön hienosti.´

Pihlajaniemi luonnehtii valaistuksen suunnittelua isoksi haasteeksi, mutta myös isoksi mahdollisuudeksi. Alueella on paljon ainutlaatuista. 1 370 metrin mittainen hirsiaita lienee lajissaan maailman pisin. Vuodelta 1761 peräisin olevassa kellotapulissa ovat maineikkaan kirkkomaalarin Mikael Toppeliuksen ainoat tunnetut ulkomaalaukset. Uusklassista tyyliä edustava ristikirkko on valmistunut vuonna 1781. ´Monia kohteita voi valaistuksella nostaa esille, mutta ehjää kokonaisuutta ei toisaalta saa rikkoa. Valaistuksen ja valaisimien pitää myös sopia ympäristöönsä´, Pihlajaniemi kertoo.

Pudasjärvellä lienee nyt Suomen laajin led-teknologialla valaistu aluekokonaisuus. Kirkko ja kellotapuli on kohdevalaistu ulkoapäin. Myös hirsiaita on valaistu – samoin hautausmaan kulkureitit. Aidan valaisemisella Pihlajaniemi halusi rajata hautausmaan turvalliseksi ja tunnelmalliseksi paikaksi. Reittien valaistus taas suuntautuu pehmeästi vain käytäville ja jättää haudoille levollista hämärää. Valaistus myös nostaa esille tiettyjä kohteita ja luo hierarkiaa reittien kesken.

Henrika Pihlajaniemi suunnitteli Pudasjärven hanketta varten Valopaalle uuden valoT-tuoteperheen. Puupylväiset, yksinkertaiset ja vähäeleiset valaisimet sopivat hyvin arvokkaaseen ympäristöön. Väriltään pylväs muistuttaa tervattua puuta ja myös hautausmaan mäntypuiden runkoja. ValoT-tuotteita on käytetty Pudasjärvellä pollari- ja pylväsvalaisimina niin reittien kuin eri kohteiden valaisemiseen.

Myös valolähteiden optiikalla on Pihlajaniemen mukaan suuri merkitys. ´Hyvät led-optiikat ovat erittäin tärkeitä. Siksi otin heti yhteyttä Valopaahan, kun sain tämän kohteen suunniteltavakseni. Valopaa tarjosi hyvät optiikat, joita voidaan soveltaa myös pollareissa. Valo leviää niistä myös matalalta sopivan laajalle. Lisäksi samalla valaisimella voidaan valaista sekä julkisivuja että käytäviä. Valon värilämpötila on myös sovitettu kohteen vaatimalla tavalla´, kuvailee Pihlajaniemi.

 

Kohde: Pudasjärven kirkko ja hautausmaa
Valmistumisaika: Syksy 2013
Valaistus- ja valaisinsuunnittelu: Henrika Pihlajaniemi, Arkkitehdit m3 Oy
Valaisintoimittaja: SLO Oy
Valaisimet: Valopaa Oy
Valaisinpylväät: Tehomet Oy
Sähkösuunnittelu: Sähkösuunnittelu ja -asennus Markku Talala
Sähköurakointi: Koillissähkö Oy
Rakennuttaja: Pudasjärven seurakunta