Kallion virastotalo, Helsinki

Suuri virastotalo sai kirkkaan ulkovalaistuksen

Asiakashyödyt siirryttäessä elohopeapurkauslampuista Valopaan led-katuvalaisimiin.

– energiatehokkuuden merkittävä parannus

– enemmän valoa, valkoista valoa.

– huomattavasti parempi ilkivallan ja myrskyjen kestävyys

– nopea asennus, pitkä luotettava käyttöikä

  


Kallion virastotalon ulkovalaistus Helsingissä uusittiin täysin vuoden 2012 kevättalvella. Remontissa vanhojen elohopeahöyrylamppujen tilalle asennettiin Valopaa Oy:n valmistamat led-valaisimet. Virastotalon isännöitsijän Marko Kumpulaisen mukaan valaistuksen päivittämiseen oli useita syitä.

´Vanhojen lamppujen valaistusteho oli pudonnut eikä ollut enää riittävällä tasolla. Päädyimme led-valaisimiin muun muassa siksi, että ne tuottavat paljon valoa varsin vähäisellä sähkönkulutuksella. Sähköä säästävinä ne sopivat myös hyvin Helsingin kaupungin energiatehokkuutta koskeviin linjauksiin´, hän selvittää.

Isännöitsijä Kumpulaisen mukaan tähänastiset kokemukset uudesta valaistuksesta ovat myönteiset.

´Se on täysin täyttänyt meidän odotuksemme´, hän sanoo.

Kallion virastotalo on valmistunut vuonna 1965. Rakennus on iso, pinta-alaltaan 42 000 neliömetriä. Sen seinien sisällä työskentelee noin tuhat ihmistä. Rakennus on pääosin Helsingin kaupungin sosiaaliviraston käytössä, mutta siinä toimivat myös muun muassa kaupungin rahatoimisto, kaupunginarkisto, Kallion terveysasema sekä Palmian henkilöstöravintola.

Valaistusremontin yhteydessä virastotalon sisäpiha, kävelytiet ja pysäköintialueet saivat uudet led-valaisimet. Lisäksi asennettiin muutama kohdevalo. Kaiken kaikkiaan uusia valaisimia asennettiin 54 kappaletta.

“Muutoksen entiseen
huomaavat varmasti kaikki”

Työstä vastanneen Uudenmaan Linjamestarit Oy:n valaistussuunnittelija J-P Tanskanen kehuu asentamisen sujuneen vaivattomasti. Myös lopputulokseen hän on tyytyväinen.

´Kallion virastotalon ulkovalaistus on nyt erittäin hyvä. Led-teknologialla on saavutettu 4-8 kertaa parempi valaistusteho kuin aikaisemmin. Muutoksen entiseen huomaavat varmasti kaikki´, hän toteaa.

Valaisutehon ja energiatehokkuuden lisäksi led-valaisimilla on J-P Tanskasen mukaan useita muitakin hyviä ominaisuuksia. Hän korostaa niiden pitkää käyttöikää, kestävyyttä ja huoltovapautta. Valaisimia ei tarvitse vaihtaa juuri koskaan. Tämä säästää paljon aikaa ja vaivaa. Virastotalon vanhoja valaisimia sen sijaan jouduttiin uusimaan varsin tiheästi.

´Vuosittain valaisimia täytyi uusia jopa parikymmentä kappaletta muun muassa myrskyjen ja ilkivallan takia. Nyt tästä päästään eroon, sillä uudet valaisimet eivät ole niin myrskyherkkiä ja kestävät hyvin ilkivallan aiheuttamia iskuja´, hän sanoo.

J-P Tanskasen laskelmien mukaan energiatehokkuus ja kestävyys yhdessä puristavatkin Valopaan led-valaisimien ja asennusten takaisinmaksuajan noin viiteen vuoteen.

Kohde: Kallion virastotalon ulkovalaistus
Valaisimet: VP 1302 M2, VP 1302 M3
Urakoitsija: Sanerkas Oy
Valaistussuunnittelu ja asennusvalvonta: Uudenmaan Linjamestarit Oy