Valopaa siirtyi uuteen LED-sukupolveen

Koska suunnittelemme ja valmistamme led-piirilevyt itse, pystymme toimittamaan asiakkaillemme aina kilpailukykyiset led-valaisimet. Seuraamme tarkasti led-teknologian kehitystä ja mikäli uusi led-komponentti tarjoaa mielestämme kokonaisuutena paremman suorituskyvyn, saamme uudet ledit nopeasti käyttöön. Nyt olemme siirtyneet uuteen led-sukupolveen, jossa valkoisen ledin valotehokkuuden lisäksi myös värisävyn yhdenmukaisuus ja värintoistokyky ovat parantuneet edeltävään sukupolveen verrattuna.

Olemme valinneet käyttöömme Philips Lumiledsin valmistamat Luxeon Z ES-ledit. Uuden ledin myötä matalin värintoistoindeksi kasvaa 70:een ja valaisimien valontuotto kasvaa 5-10 % käytetystä linssistä ja valaisinmallista riippuen.

Uuden Luxeon Z ES–ledin valkoisen värin värilämpötila on valittavissa välillä 2700 K – 5700 K ja ledin värintoistoindeksi on aina vähintään 70. Lämpimän sävyn ledeille värintoistoindeksi voi olla jopa 90. Luxeon Z ES-ledin 15 % korkeampi valotehokkuus saadaan hyödynnettyä parantuneena värintoistona ja samalla valaisimien valontuotto pysyy hyvänä.

Kehittyneen tuotantoprosessin ansiosta myös ledien väriavaruuden yhdenmukaisuus on parantunut. Luxeon Z ES ledin väriavaruutta on saatavana jopa 1-step MacAdam ellipsin* sisällä ja kaikki halutun värilämpötilan ledit mahtuvat 5-step MacAdamin ellipsin sisälle.

Väriavaruuden yhdenmukaisuus on tärkeää kohteissa, jotka vaativat yhtenäistä ja tasalaatuista valaistusta. Tällöin kohteen valaisimia voidaan uusia tai kohdetta laajentaa luotettavasti siten, että valaistuksen laatu pysyy ennallaan.

Taulukosta ilmenee Luxeon Z ES-ledin värilämpötilavaihtoehdot, kunkin vaihtoehdon värintoistoindeksi ja värin yhdenmukaisuus.

Värilämpötila
Värintoistoindeksi
Värin yhdenmukaisuus
(McAdam)
2700 K
80 ja 90
1-, 3 ja 5-step
3000 K
80 ja 90
1-, 3 ja 5-step
3500 K
80
1-, 3 ja 5-step
4000 K
80
3- ja 5-step
4000 K
70
5-step
5000 K
70
3- ja 5-step
5700 K
70
5-step

*MacAdam ellipsi: määrittää alueen väriavaruudessa, jonka sisällä olevia värejä ihmisen silmä ei kykene erottamaan ellipsin keskipisteen väristä.

Luxeon ledien edistyksellisen fosforointiteknologian ansiosta ledin värisävyn tasaisuus saadaan pysymään hyvänä myös suurilla säteilykulmilla. Tästä syystä ledit soveltuvat hyvin erityisesti katuvalo-optiikkaan, jossa pyritään tasaiseen valon värisävyyn koko valaistavalla tiealueella.

On tärkeää, että valaisinten optiset ominaisuudet säilyvät vaihtelevissa olosuhteissa koko elinkaaren ajan. Uuden LED-sukupolven valinnassa on kiinnitetty huomiota valon värisävyn säilyvyyteen muuttuvissa lämpötiloissa, vuodesta toiseen.