Optiikat

Valonjaolla tarkoitetaan sitä, miten valaisin tuottaa valoa valaisimesta ympäristöön. Valonjaot on mitattu joko valaisin- tai led-moduulitasolla. Mittauksia tehdään VTT:llä, Aalto-ylipiston valaituslaboratoriossa ja kaupallisissa yrityksissä. Mittaukset on toteutettu huoneen lämmössä.

Tällä sivulla esitetyt valonjakokuvat ja –tiedostot ovat yhden moduulin tiedostoja ellei toisin mainita. Kun valaisimessa on useita led-moduuleja ja valaisin on suhteellisen kaukana valaistavasta kohteesta (valaisimen ja valaistavan kohteen suhteellinen etäisyys suurempi kuin kymmenen), antaa yhden moduulin tiedot riittävän tiedon valonjaosta. Valaisimen valomäärä täytyy muuttaa vastaamaan led-moduulien määrää. Valonjakotiedostoja (LDT-tiedostot) käytetään valaistussuunnitteluohjelmistoilla, esimerkiksi DIALux. 

Koska led-komponentit kehittyvät jatkuvasti tehokkaammiksi, käytetään Valopaan led-valaisimissakin jatkuvasti muutamia eritehoisia ledejä. Tuotteissa käytettävät ledit myös päivitetään aika ajoin tehokkaampiin, uusimpaan tekniikkaan, mitä led-valmistaja tarjoaa. Siksi valonjakotiedostoissamme saatetaan ilmoittaa tiedot eri teholuokissa; käytetystä led-komponentista riippuen yhden moduulin valontuotto voi olla 800 lm tai 900 lm.  Jos valaisimessa käytetään 700mA:n virtaa, niin lumen määrä on 1,7 kertaa suurempi kuin mitattu lumenmäärä.

Valaisinta toteutettaessa samaan valaisimeen on mahdollista ottaa led-moduuleja erilaisilla valonjako-ominaisuuksilla, lataa valonjakotiedostot. Valaisusuunnittelijoilla on vapaus tehdä hyvin erilaisia toteutuksia. Toteutamme uusia optisia ratkaisuja asiakaspalautteen perusteella.

Katuvalaistus-optiikat

Linssi V14. Katuvalaistuksen linssi, normaalille tielle. Epäsymmetrinen valonjako tuottaa tasaisen valon tielle siten, että valaisinta on kallistettu 5 astetta.

 Linssi V11. Katuvalaistuksen linssi, kapealle tielle. Soveltuu mm. kevyenliikenteen väylille ja asuinalueiden kaduille. Kapeanmallinen valonjako vähentää häiriövaloa esimerkiksi asuinalueiden kaduilla käytettäessä.

Linssi V12. Katuvalaistuksen linssi, leveämmälle tielle kuin V11. Epäsymmetrinen valonjako tuottaa tasaisen valon tielle.Yleisvalaistus-optiikat

Linssi V8. Yleisvalaistuksen linssi, valokeila 90°, 600 cd/moduuli. Soveltuu esimerkiksi erilaisten tilojen valaistukseen teollisuudessa, pysäköintihalleissa ja alikäytävissä. Linssi V9. Yleisvalaistuksen linssi, lambertiaalinen valonjako, 200 cd/moduuli.
Viereinen kuva on yleisvalaistukseen sopivasta valonjaosta.Linssi V9B. Yleisvalaistuksen linssi. Soveltuu esimerkiksi kattovalaistukseen alikäytävissä ja huoltoasemien mittarikenttillä sekä sisätiloissa. Valaisee laajasti, mutta rakenne minimoi häikäisyä matalissa katoissa ja katoksissa.

Linssi V9C. Aluevalaistuksen linssi. Soveltuu hyvin esimerkiksi piha- ja puistovalaisuun, sekä sopii erityisen hyvin useisiin retrofit-tarpeisiin. Linssi tuottaa hyvin laajan pyöreän valokeilan.


 


Linssi V9D. Aluevalaistuksen linssi. Soveltuu hyvin esimerkiksi piha- ja puistovalaisuun, sekä sopii erityisen hyvin useisiin retrofit-tarpeisiin. Linssi tuottaa hyvin laajan pyöreän valokeilan.


Kohdevalaistus-optiikat

Linssi V7.  Kohdevalaistuksen linssi, valokeila 20°, 5000cd/moduuli. Soveltuu hyvin kohde- ja korostusvalaistukseen.
Linssi V10.  Kohdevalaistuksen linssi, valokeila 35°, 2000 cd/moduuli. Soveltuu hyin erityisesti kohdevalaistukseen sekä korkeiden hallien yleisvalaistukseen.Linssi V13. Suunniteltu erityisesti opastetaulujen ja mainostaulujen valaistukseen.