Tie- ja katuvalaistus

 

Valopaa Oy:n tuotevalikoimasta löytyy led-valaisimia maanteiden, kaupunkikatujen, kevyen liikenteen väylien, alikäytävien sekä opastetaulujen valaistukseen. Tuotteista löytyy useita tehoversioita, jolloin ne soveltuvat eri kokoisille kaduille ja teille. Omat led-valaisimensa on suunniteltu erityistapauksille, mm. alikäytävävalaistukseen sekä opastetaulujen valaistukseen, asiakkaidemme pyynnöstä.

 

Kevyenliikenteen väylien valaistus

Valopaa Oy:n led-valaisimilla voidaan toteuttaa erittäin energiatehokas led-valaisu kevyenliikenteen väylille. Alla on esimerkki kahdella led-moduulilla (linssi V11) toteutetusta valaisusta tiellä, jossa pylväskorkeus on 6 metriä ja pylväsväli 40 metriä. Energiankulutus ko. led-valaisimella on 23 W, tehokerroin 0,9 ja valaistus täyttää K5 luokan. Kuvan mukainen valaisu on toteutettu Tiehallinon Oulun Tiepiirin kohteessa Oulussa Saarelan kaupunginosassa kevyenliikenteen väylällä. Samassa Saarelan kohteessa on myös neljän moduulin led-valaisimia linssillä V6.

 

 

Valopaan led-valaisimilla voidaan toteuttaa energiatehokkaasti kevyenliikenteen väylien valaistusta 20-40 metrin pylväsvälillä, pylväskorkeuden ollessa 5 metriä tai enemmän. Alla on esimerkki K4-luokan täyttävästä valaisusta, joka perustuu TKK:n mittauksiin V11 linssistä VP2111 M2 led-valaisimen kanssa. Lataa koko tiedosto ko. esimerkistä.

 

 

Viereisessä kuvassa on esitetty lux-määrät VP3111 M2 led-valaisimesta linssillä V11, kun valaisin on 6 metrin korkeudessa.

 

 

 

 

 

Katujen ja teiden valaistus

VP1301 led-katuvalaisin on saatavilla kahdeksassa eri teholuokassa, ja soveltuu siten useisiin eri tievalaistusluokkiin. Alla on esitetty esimerkkinä VP1301 M6 led-katuvalaisimen soveltuvuus AL5-luokkaan. Esimerkissä on käytetty TKK:n mittausta V12 linssin valonjaosta VP1301 M6 led-valaisimella. Lataa koko tiedosto ko. esimerkistä.

 

Lisää esimerkkejä mahdollisista katuvalaistustoteutuksista VP1301 led-katuvalaimella löydät täältä. Katso myös muut Valopaa Oy:n led-katuvalaisimet

 

Alikäytävien valaistus

VP2221 led-alikäytävävalaisin on suunniteltu vanhan alikäytävävalaisimen korvaajaksi. Vanha valaisin poistetaan ja sen asennusaukko peitetään uudella led-valaisimella. Valopaan alikäytävävalaisimilla on seuraavia etuja;
- hyvä energiatehokkuus
- hyvä mekaanisten rasitusten sieto
- korkea luotettavuus, vähäinen ylläpidon tarve. Kaikilla led-moduuleilla on oma virransyöttö.
- korkea turvallisuus, ihmiselle vaarallisiin jännitteisiin ei pääse ilman valaisimen irrottamista (perinteisissä valaisimissa suojapleksin rikkoutuminen aiheuttaa välittömän vaaratilanteen).
- hyvä värintoisto

Ylläolevissa kuvissa Oulussa toteutettu moottoritien ali kulkeva alikäytävä. Vasemman puoleisessa kuvassa valaistuksen suunnitteluvaiheessa toteutettu mallinnuskuva. Oikean puoleinen kuva toteutuneesta valaistuskohteesta.

 

Oulussa Poikkimaantien alittava alikäytävä on valaistu VP2221 led-valaisimilla.  

 

Liikenneympyröiden ja muiden kohteiden valaistus

Energiatehokasta ja vähäistä huoltotarvetta liikenneympyröiden ja muiden teiden läheisyydessä olevien kohteiden valaisuun saadaan VP3111 led-kohdevalaisimilla.

  

 

Siltojen valaistus


VP3311 led-valaisimet soveltuvat teiden ja katujen valaisuun, kun ne asennetaan kiinni siltarakenteeseen. Sotkamossa kevyenliikenteen väylän silta on valaistu koristeellisesti VP3311 M6 led-valaisimilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opastetaulujen valaistus

Energia- ja kustannustehokasta opastetaulujen valaisua voidaan toteuttaa uudistamalla vanhan valaisimen tekniikka. Valopaan VP3241 led-vaihtoyksikkö on suunniteltu Elektroskandian mallille H-8960 sekä Idmanin mallille 80722. Lisäksi on saatavilla myös kokonainen led-valaisin koteloineen. Energiaa kuluu noin yksi kuudesosa vanhan tekniikan vaatimasta energiasta ja valaisu on tasaisempi kuin se on ollut vanhalla tekniikalla. Vaihtoyksikön vaihtamiseen menee keskimäärin sama aika kuin mitä lampun vaihtoon menee aikaa. 

Opastetaulujen valaisimen tekniikkapäivityksellä saavutetaan mm. seuraavat edut;
- päästään edullisesti irti elohopeavalaisimista
- huomattava energiatehokkuuden kasvaminen
- parempi valontasaisuus
- parempi värintoistokyky
- huomattavasti vähäisemmät ylläpitokustannukset
- opasteisiin ei tarvita kalliita voimakkaasti heijastavia kalvoja, modernisointi jatkaa vanhan opasteen elinkaarta ja lyhyen elinkaaren opasteissa riittää edullinen peruskalvo.
- hankinnalla nopea takaisinmaksuaika; energiatehokkuus, vähäinen huoltotarve, edullinen kalvo riittää.