Pelitilanteessa pelipaitojen värit toistuvat nyt hyvin ja vastustajan liikut on entistä helpompi havaita. Leki-75 E juniorit ja Jokipojat E juniorit pelin tiimellyksessä. Kuva Sanna Tarkiainen.

Hienosäädöllä säästöjä

Leppävirralla sijaitseva Hyvinvointi- ja Liikuntakeskus Vesileppiksen jäähalli on käynyt läpi valaistusremontin, ja on nyt kuin uusi paikka. Entinen valaistus oli suoraan sanoen kehno; käytössä oli 400W suurpainenatriumvalaisimet, joiden värilämpötila oli kellertävä 2000K ja värintoisto vain CRI17.

Jäähalli on sekä jääkiekkoilijoiden että taitoluistelijoiden aktiivisessa käytössä.

“Entisessä valaistuksessa värejä oli hankala erottaa. Esimerkiksi taitoluistelijoiden valokuvaaminen upeine pukuineen kisatilanteissa tuotti pettymyksen, kun valokuvat olivat aivan kellertäviä”, kertoo Valopaan aluemyyntipäällikkö Kalevi Laitinen, joka on ollut mukana valaisimien vaihtoprojektissa.

“Energiansäästö on
                            huima”

Nyt jäähallissa on uudet älykkäät VP2503i 200W led-valaisimet, joiden värilämpötila on puhtaan valkoinen 4000K ja värintoisto CRI75. Valaisimia ohjataan älykkäästi, joten niiden valaistustasoa voidaan säätää tilanteen mukaan. Kilpailutilanteissa valot palavat täydellä teholla, mutta esimerkiksi harjoitustilanteissa pärjätään noin 140W teholla, tai jopa alle sen.

“Energiansäästö on huima verrattuna aikaisempiin 400W suurpainenatriumvalaisimiin. Valaisinvaihdon takaisinmaksuaika on vain 2-3 vuotta, kun jäähalli on ympärivuotisessa käytössä”, toteaa Laitinen.

Älykkään ohjauksen mahdollistaa älykkäiden valaisimien lisäksi VPS iMaster sekä tähtiverkkoyhteys. Hallin ylläpitäjät voivat itse helposti säätää valaistuksen tason haluamalleen tasolle.

Valaisimet asennettiin vanhojen valaisimien paikoille, joten asennustyö sujui helposti.
“Valaistus suunniteltiin siten, että voitiin hyödyntää vanha johdotus. Uusien valaisimen asennus kävi kätevästi”, kertoo jäähallin kiinteistöpäällikkö Teemu Tirkkonen.

“Valaistuksen tasoksi tarjouspyynnössä olimme asettaneet valaistusluokan J3 (500 lx)”, toteaa Tirkkonen. “Uuden valaistuksen taso (780 lx) riittää kuitenkin lähes jäähallivalaistuksille määritettyyn luokkaan J2 (800 lx). J2-valaistusluokka vaaditaan halleihin joissa pelataan esimerkiksi Mestistä tai Nuorten SM-liigaa. Näin ollen hallin nykyinen valaistus vastaa erinomaisesti sille asetettuja tavoitteita, jopa ylittäen ennakko-odotukset.”

Sen lisäksi että hallissa nyt näkee huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin – peliasujen ja upeiden taitoluisteluasujen värit toistuvat juuri kuten on tarkoitettu – valkoisessa valossa on myös miellyttävämpi harrastaa. Kiinteistöpäällikkö Tirkkosen mukaan asiakkailta on tullut paljon positiivista palautetta, huomaahan eron ihan selvästi heti halliin sisään tultaessa.

Projekti: Jäähallin valaistus, Hyvinvointi- ja Liikuntakeskus Vesileppis, Leppävirta
Tuote: Led-teollisuusvalaisin VP2503i ja VPS iMaster
Määrä: 45 kpl VP2503i M12 ja 1 kpl VPS iMaster 400
Vuosi: 2015
Hyvinvointi- ja Liikuntakeskus Vesileppiksen huoltohenkilökunta urakoi valaisinvaihdon.