Kunniamaininta Vuoden Valaistuskohde 2017 –kilpailussa: Kirkkosaari, Kuusamo

09.11.2017

Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan upea ja älykäs valaistus on saanut kunniamaininnan Vuoden Valaistuskohde 2017 –kilpailussa. Kohteen valaistuksen on suunnitellut Arkkitehdit M3 Oy:n Henrika Pihlajaniemi, ja se on toteutettu Valopaan ValoT-pollarivalaisimilla sekä älykkäällä iLUMNET valaistuksenohjausjärjestelmällä. Valopaa onnittelee Henrikaa kunniamaininnan johdosta!

ValoT-tuoteperheen on kehittänyt yhteistyönä Henrika Pihlajaniemi ja Valopaa Oy. Tuoteperheestä löytyy pollarivalaisimia, katuvalaisimia sekä kohdevalaisimia valaisemaan ympäristön eri kohteita. Älykäs iLUMNET valaistuksenohjausjärjestelmä on moderni tapa ohjata valaistusta joustavasti. Ohjaus hyödyntää langatonta viestintää, joten sen avulla valaistusta on helppo varioida myös erikoistilanteisiin ja tapahtumiin, sekä muuttaa ohjausta esimerkiksi vuodenaikojen mukaan.

Tuomariston mukaan Kuusamon Kirkkosaareen ja Kelanrantaan toteutettu viihtyisä ja elämyksellinen ympäristövalaistus on esimerkki siitä, miten pienikin kaupunki voi tuoda iloa asukkailleen ja kaupungissa kävijöille. 

Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistuksella on pyritty luomaan sekä turvallinen että elämyksellinen kokemus alueella liikkuville. Valopaan valoT-puistovalaisin tekee Kuusamon Kirkkosaaren kävelyreitistä viihtyisän ja elämyksellisen kokonaisuuden. Puhtaan valkoinen valo saaren reiteillä tukee turvallisuuden tunnetta ja puuston RGBW-kohdevalaistus lisää Kirkkosaaren houkuttelevuutta. Polkujen valaistusta säädetään kulkijoiden, kellonajan ja lumitilanteen mukaan. Kohdevaloissa voidaan huomioida vuodenajat ja luonnon vaihtuvat sävyt.

Saaren ja sillan valaistus toteutettiin matalalta tasolta, pollari- ja kaidevalaisimilla. Puurunkoiset pollarivalaisimet sopivat hyvin saaren metsäympäristöön. Talven lumiseen maisemaan sopii täydellisesti neutraalin valkoinen 4000 K valo. Korostusvalaistuksessa puolestaan käytetään RGBW-valaisimia.

Energiatehokas valaistus hyödyntää älykästä valaistuksenohjausta. Valaistukseen voidaan tehdä erilaisia ohjelmia, joissa hyödynnetään valkoisen valon eri sävyjä ja värejä sovitettuna vuodenaikoihin ja luonnon vaihtuviin sävyihin. Dynaaminen ohjaus lisää elämyksellisyyttä.

Valaistuksen ohjaus on toteutettu siten, että käytävävalaistus on odotustasolla kun saaressa ei ole kulkijoita, ja valaistustaso nousee pehmeästi kulkijan ympärillä. Korostusvalaistus on määritelty siten, että aktiivisimpana ilta-aikana klo 18 ja 20 välillä valaistuksessa värisävyt vaihtuvat pehmeästi muuntumalle noin viiden minuutin välein eri puolilla saarta, niin että kävelijät ehtivät kokea reitin varrella erilaisia tunnelmia. Muina aikoina muutosten rytmi on hitaampi. Myös Kelanrannan pysäköintialueiden valaistus on toteutettu vastaavasti liiketunnistimin, jotta se ei turhaan korostu rantamaisemassa pimeään aikaan.

 

Kuvat: Henrika Pihlajaniemi

Kilpailukohteen nimi: Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistus
Kilpailusarja: Ulkovalaistus
Valmistumisaika: Joulukuu 2016
Sijainti: Kirkkosaari ja Kelanranta, Kuusamo
Kohteen rakennuttaja: Kuusamon kaupunki
Kohteen valaistussuunnittelija: Henrika Pihlajaniemi (pääsuunnittelija), Hanna Kosunen (avustava suunnittelija), Arkkitehdit m3 Oy
Kohteen valaisinsuunnittelu: Henrika Pihlajaniemi ja Valopaa Oy
Kohteen sähkösuunnittelija: Jussi Orjasniemi, Juurtelan sähkö Oy
Kohteen sähköurakoitsija: Juurtelan sähkö Oy

Lataa tiedote PDF-tiedostona ja kuvat zip-tiedostona.

Lue lisää kilpailun ratkaisusta ja tuomariston lausunnot Suomen Valoteknillisen seuran tiedotteesta.

Lisätiedot:

Ari Mattila
Pohjois-Suomen aluemyyntipäällikkö, Valopaa Oy
puh. 010 470 8899

Uutislistaan